Przyczyny

Alergia to nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego, który traktuje białka mleka jako czynniki szkodliwe, patologiczne, zagrażające bezpieczeństwu i stabilności organizmu.
W mleku występują różne rodzaje białek, ale dwa z nich uczulają najczęściej:
   ⇒ białka kazeiny
   ⇒ białka serwatkowe

Kazeina jest głównym białkiem mleka (stanowi ok 80% białka ogólnego), które dzięki swojej budowie jest rozpuszczalna w wodzie. Łatwo ją wytrącić z mleka w postaci zwartego skrzepu. Kazeina jest białkiem niejednorodnym, wyodrębniono 20 frakcji różnych pod względem składu aminokwasów, cukru i zawartości fosforu.
Główne frakcje to:
   ⇒ kazeina alfa
   ⇒ beta
   ⇒ gamma
   ⇒ alfa s- kazeina
   ⇒ kappa- kazeina

Czynnikiem alergizującym jest w tym przypadku frakcja alfa, której w mleku krowim jest ok 40%, a w mleku kozim nie występuje wcale. Jeżeli więc uczula Cię mleko krowie, ale kozie możesz pić bez przeszkód, to prawdopodobnie jesteś uczulony na alfa kazeinę.

Uczulające albuminy mleka to:
   ⇒ alfa-lakto-albumina (uczula ok 50% chorych)
   ⇒ beta-lakto-globulina (uczula ok 80% chorych)
   ⇒ albumina surowicy krwi (uczula ok 30% chorych)

Można być uczulonym na jeden rodzaj białka mleka lub na kilka. Większość osób cierpiących na alergię na białko mleka krowiego będzie też negatywnie reagować na mleko owcze czy kozie (mleko kozie ma jakościowo podobny skład do krowiego, nie zawiera jedynie alfa-kazeiny), alergia na soję- w tym mleko sojowe- występuje rzadziej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>