Czynniki ryzyka

Główne czynniki ryzyka wystąpienia skazy białkowej:

inne alergie- wiele dzieci uczulonych na białko mleka krowiego cierpi na inne alergie, jednak skaza białkowa jest zazwyczaj pierwszą, która zostaje rozpoznana,

AZS (atopowe zapalenie skóry)- dzieci z tą dolegliwością częściej niż inne dzieci mają również alergię na białko mleka krowiego, które spożywane dodatkowo zaostrza objawy choroby,

wiek- alergię diagnozuje się szczególnie u dzieci do 3 roku życia oraz u wcześniaków,

dziedziczenie- jeżeli jedno z rodziców miało w przeszłości skazę białkową, to ryzyko wystąpienia tej alergii u dziecka wynosi ok 40%, jeżeli u obojga rodziców wystąpiła skaza białkowa, to ryzyko wystąpienia tego typu alergii u dziecka wzrasta do 70%. Istnieją przesłanki, że można to ryzyko zmniejszyć stosując dietę bezmleczną podczas ciąży- ale nie dotyczy to wszystkich przypadków (proszę nie stosować diety bezmlecznej w ciąży bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>